Resistente schimmels bedreigend voor volksgezondheid

Gezondheidsraad wil actie tegen bestrijdingsmiddelen in landbouw
Schimmelinfecties worden steeds moeilijker te behandelen. De Gezondheidsraad noemt dit een “ernstige bedreiging voor de volksgezondheid” en vindt dat de overheid moet ingrijpen. Een bekend voorbeeld is de Aspergillus fumigatus. Volgens de Gezondheidsraad is de hoofdoorzaak van de resistentie bij deze schimmel het omvangrijke gebruik van azolen in de landbouw (veel gebruikt in sierteelt). De raad vindt dat Nederland zich in de EU en daarbuiten moet inzetten voor strengere regels. Bestrijdingsmiddelen die qua samenstelling te veel lijken op medicijnen tegen schimmels, zouden volgens de experts geweerd moeten worden.

Het is verbijsterend dat er al meer dan 20 jaar voor dit probleem gewaarschuwd wordt door wetenschappers, dat er al in 2013 moties zijn ingediend om een aantal azolen van de markt te nemen en een plan van aanpak te maken. Maar ook hier is economie weer belangrijker dan de gezondheid van mensen.

Ook Meten=Weten heeft nadrukkelijk aandacht voor dit probleem gevraagd. De afvalhopen (porriehopen) van bollenmateriaal liggen verspreid in onze omgeving en zijn hotspots voor deze schimmel. In 2021 kwam het Ctgb opeens met een protocol om deze hopen af te dekken. Twee jaar later werden die ook weer zomaar ingetrokken omdat de schimmel al te verspreid zou zijn, maar vooral omdat het niet te handhaven viel. Meten=Weten diende daartegen een bezwaar in bij het Ctgb.  Op 8 augustus 2023 is Meten=Weten in beroep gegaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vanwege het niet ontvankelijk verklaren van het bezwaar dat Meten=Weten had ingediend tegen het intrekken van de maatregel om purriehopen af te dichten. Deze zaak loopt nog maar is weer erg actueel.

Resistente schimmels bedreigend voor volksgezondheid Share on X

Vergelijkbare berichten