Reactie omwonende NoordLheederEs op artikel over bollengif

In de Noord- en Zuid-Hollandse pers stond de afgelopen weken een serie Gif in de bollenteelt door de jaren heen. (klik hier eerdere artikelen)

Zaterdag 21 oktober kwamen Jaap Bond, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en Christy van Beek duurzaamheidsmanager bij Bayer Crop Science aan het woord.
Lees hier het artikel  

Joke Kolthoff, omwonende van de NoordLheederEs bij Dwingeloo, prikt hun ‘schone’ verhalen door met feiten die de omwonenden zelf boven water hebben gekregen.

Foto: Spuitwagen op de NoordLheederEs bij Dwingeloo. Foto Meten=Weten.

Beste redactie, Ed Olivier,
Als oud-inwoner van Leiden, tegenwoordig omwonende van een grote es in Drenthe die sinds 2012 in gebruik is voor de bollenteelt, volg ik uw artikelenreeks met interesse. 

Ik wil twee opmerkingen over de bijdrage van de heer Bond en mevrouw van Beek.

Meneer Bond maakt zich druk over de stip op de horizon van 2030 maar vergeet daarbij te vermelden dat omwonenden decennialang ongewild en ongewenst zijn geconfronteerd met pesticiden, vaak met schadelijke effecten voor hun gezondheid. De sector heeft nagelaten om uit eigen beweging in een eerder stadium de ontwikkeling van resistente soorten te ontwikkelen. Daarvoor waren gesubsidieerde projecten nodig uit het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbeschermingsmiddelen 2030. Bovendien hebben de deelnemers tijd vermorst, onder andere door onvoldoende boven hun eigen belang uit te stijgen en de koplopers buiten de deur te houden. 

Mevrouw Van Beek spreekt over 75 procent van de middelen die van biologische oorsprong zijn. Zij doelt daarbij op de minerale olie die wordt gespoten tegen virusziekten. “Je ziet een trekker met een spuit rijden en je weet niet wat erin zit, dus het kan beangstigend overkomen. Maar heel vaak is het olie, waarvan sommige oliën zelfs in de voedingsindustrie zijn toegelaten” 

Het is ons gelukt om eenmalig de werkelijke spuitgegevens te verkrijgen over de middelen en combinaties die in 2021 zijn gebruikt op een lelie perceel. Daardoor weten wij wel wat er in de spuitwagen zat. 

De feiten waren als volgt: 
·  Cocktails. Op nagenoeg alle spuitdatums is gewerkt met cocktails. Van de 25 spuitbewegingen gaat het om 20 keer spuiten met combinaties van verschillende middelen, waarbij de minerale olie een van de middelen was. De risico’s van pesticidencocktails voor mens en natuur zijn nog steeds niet onderzocht. 

·  Risicovolle middelen. Daarbij zijn twee middelen, naast de minerale oliën, een constante nl. Mancozeb en Esfenvaleraat. Het op 17 augustus 2021 uit de handel genomen middel Asulam is 2 keer toegepast.  Van Asulam is het risico voor waterorganismen onderkend. Voor andere organismen en bodem is het risico nog onvoldoende onderzocht. (European Food Safety Authority)  

·  Degeneratieve ziektes. Mancozeb is op 1 juni 2021 verboden door Europa vanwege aantoonbare risico’s op Parkinson en aanverwante ziektes. Na de verbodsdatum hadden de telers nog het recht om hun voorraad op te maken tot 4 januari 2022. Van die mogelijkheid is maximaal gebruik gemaakt

·  Giftig voor water. Voor Esfenvaleraat gelden vanaf 6 oktober 2022 restricties vanwege ongewenste milieueffecten. Het gaat daarbij om maatregelen omtrent gestapeld gebruik. ‘Stapelen’ houdt in dat op een perceel eerst één gewasbeschermingsmiddel wordt gebruikt tot het maximale aantal toepassingen is bereikt en daarna nog een ander middel met dezelfde werkzame stof en voor dezelfde toepassing. Op de NoordLheeder Es zijn twee middelen om en om gebruikt met deze werkzame stof. Zeer giftig voor in het (grond) water levende organismen, met langdurige gevolgen. 

·  Hartritmestoornissen. Prof. Bianca Brundel, moleculair en celbioloog Amsterdam UMC, laat in de eerste resultaten van het onderzoek naar de relatie van pesticiden en hartritmestoornissen zien, dat er een verband is tussen levensverkorting van fruitvliegjes door blootstelling aan een aantal stoffen. Er is vijf keer met middelen gespoten die in het onderzoek naar hartritmestoornissen van prof Brundel verdacht lijken te zijn.  

·  Vluchtige stoffen. In het overzicht komen we zeven keer vluchtige stoffen tegen die aantoonbaar op grote afstand van de akker terechtkomen. Deze stoffen zijn in onderzoeken van Meten=Weten aangetroffen in het nabij gelegen Dwingelderveld. We kunnen ervan uitgaan dat ze ook terechtkomen in de tuinen van de omwonenden en de aangrenzende woonwijk.

Bewoners hebben een groot belang bij inzicht in de spuitgegevens die gebruikt zijn/worden in hun directe leefomgeving vanuit het recht op de bescherming van elke persoon van huidige en toekomstige generaties om te leven in een milieu dat passend is voor zijn of haar gezondheid en welzijn.

Ondanks het Verdrag van Aarhus en Artikel 67 van Verordening (EG) Nr. 1107/2009 is tot op heden het openbaarmaken van de spuitgegevens niet geregeld. De provincie en het NVWA geven aan niet het bevoegd gezag te zijn. Het ministerie van LNV houdt de boot af. Het lukt alleen als je verwikkeld bent in een juridische procedure, omdat je dan het recht hebt op alle relevante informatie. 

In de bijlagen vindt u de uitwerking van de feiten.
Spuitregistratie
Besluit WOO-verzoek

Met vriendelijke groet,

omwonenden NoordLheederEs Lhee/Dwingeloo

Joke Kolthoff

Reactie omwonende Noordlheederes op artikel over bollengif Share on X

Vergelijkbare berichten