Hoe Syngenta een zeer verontrustende studie naar glyfosaat heeft achtergehouden
Producenten van pesticiden moeten in Europa zélf studies aanleveren die de veiligheid aantonen van de stoffen die ze willen verkopen. Met deze studies wordt gesjoemeld. Onlangs kwam aan het licht dat pesticidenproducent Syngenta belangrijk onderzoek over glyfosaat en hersenschade meer dan 20 jaar heeft achtergehouden.
Al in 2001 merkt een onderzoeker dat pasgeboren ratjes minder bewegen nadat hun moeder glyfosaat toegediend heeft gekregen. Dat duidt erop dat de hersenen van de pups in de baarmoeder beschadigd zijn geraakt. In het wetenschappelijk jargon van de toxicoloog heet dat ‘ontwikkelingsneurotoxiciteit’. Europese autoriteiten kregen de studie pas vorig jaar te zien. In de NRC van 18 augustus staat beschreven hoe het heeft kunnen gebeuren dat deze studie zolang is achtergehouden.
Zie artikel NRC. Waarschijnlijk stoot je tegen een betaalmuur. Helaas kunnen wij het artikel niet zomaar plaatsen vanwege de auteursrechten.
Het hoofdredactioneel commentaar van de NRC liegt er niet om en is wel direct te lezen: Toelating van glyfosaat kun je beter uitstellen tot er meer kennis is
Ook in 2019 kwam fraude van een testlaboratorium aan het licht. Dieren die waren doodgegaan werd vervangen door nieuwe waardoor de studies gemanipuleerd werden. Lees het hier.