Nog steeds te veel pesticiden in oppervlakte water
Twee Drentse meetpunten in de top tien.
Natuur & Milieu liet door Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) onderzoek doen naar de watervervuiling door de 38 meest giftige bestrijdingsmiddelen in de buurt van natuur- en recreatiegebieden. Daaruit blijkt dat vrijwel overal in het water bestrijdingsmiddelen zitten, en dat in 4 op de 10 gebieden milieunormen worden overschreden.
En dat is alarmerend, zeker omdat het kabinet zich tien jaar geleden tot doel had gesteld juist 90 procent mínder overschrijdingen van de normen te hebben in 2023.
In het onderzoek staat een top tien van gebieden waarbij de gemeten ecologische schade het grootst is. Twee daarvan liggen in Drenthe. Het gaat om meetpunten bij De Veenstee bij Klazienaveen en Suermonds- of Dikke Wijk bij Smilde. Omdat CML gebruik heeft gemaakt van bestaande meetpunten van waterschappen en Rijkswaterstaat is het beeld niet volledig. In beschermde natuurgebieden zijn bijvoorbeeld te weinig meetpunten.
Op beide plekken in Drenthe is een ’hoge milieudruk’ gemeten. Dat betekent volgens Berthe Brouwer van Natuur & Milieu, dat er een groot risico is dat planten en dieren die in het water leven doodgaan. Dat leidt tot een ernstige ecologische verarming en uiteindelijk een dode sloot. Bij De Veenstee worden de normen van afzonderlijke gifstoffen niet overschreden, maar leidt de combinatie van meerdere bestrijdingsmiddelen tot schade. Meetpunt Suermonds- of Dikke Wijk, in de buurt van vogelgebied Diependal, staat daarnaast ook nog in de top 10 van meeste normoverschrijdingen.
Lees hier het persbericht
Lees hier het rapport Bestrijdingsmiddelen in en om natuur- en recreatiewater
Lees hier artikel DvhN