Zembla: Bollengif in Boterveen
Uitzending Zembla van 28 september behandelt de leliezaak in Boterveen en de vraag hoe betrouwbaar de toelating van pesticiden is.
Kijk hier de uitzending terug.
Uitzending Zembla van 28 september behandelt de leliezaak in Boterveen en de vraag hoe betrouwbaar de toelating van pesticiden is.
Kijk hier de uitzending terug.
In Dagblad van het Noorden verscheen vandaag onderstaande opinie van onze voorzitter Frans Rooijers. Alle 19 Drentse lelietelers hebben een intentieverklaring ondertekend om het gebruik van bestrijdingsmiddelen naar beneden te krijgen. Het provinciebestuur wil dit steunen met maar liefst 750.000 euro. Maar hoe meet- en controleerbaar gaat dit zijn? Afgelopen zaterdag kwam het nieuws naar…
Een lelieteler mag geen pesticiden meer spuiten op zijn lelieveld bij Boterveen. De rechter vindt de gezondheidsrisico’s voor omwonenden te groot.
Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma adviseert om een lijst van gevaarlijke gewasbeschermingsmiddelen in de bollen- en lelieteelt op te stellen en het ministerie van Landbouw en Natuur (LNV) te vragen deze middelen met prioriteit te verbieden. Maar haar eigen college van Gedeputeerde Staten (GS) neemt dat advies niet direct over.
Door een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland is de inzet van bestrijdingsmiddelen in de omgeving van Natura 2000 gebieden voortaan taboe zonder vergunning Wet natuurbescherming. Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor de landbouw en alle teelten die een negatieve invloed kunnen hebben op een Natura 2000-gebied. Alleen voor lang bestaande teelten kan een uitzondering bestaan….
Vereniging Meten=Weten wil dat de provincie Drenthe bij natuurgebieden een vergunningsplicht gaat instellen op het gebruik van bestrijdingsmiddelen. ‘De lelieteelt heeft een keerzijde’De lelieteelt in Geeuwenbrug staat niet op zichzelf. Volgens de Noordelijke Rekenkamer is de bollenteelt in Drenthe in de afgelopen twintig jaar verviervoudigd. Vooral de lelie voelt zich goed thuis op de zandgronden….
Brussel wil gebruik onkruidverdelger glyfosaat 10 jaar langer toestaan. Stop glyfosaat nu en stuur een mail!