Westerveld, lelies en pesticiden volop in het nieuws

De uitzending van Zembla van 28 september gaat over de ‘leliezaak’ in het Westerveldse Boterveen. De rechter oordeelde dat de teler nog maar 4 van de 33 middelen dit seizoen mag gebruiken omdat gezondheidsrisico’s voor omwonenden niet uitgesloten zijn. Deze uitspraak zet de verhoudingen in het buurtschap op scherp. Zembla onderzocht de risico’s van pesticiden en ontdekte dat het Ctgb gevoelige informatie heeft achtergehouden. Kijk deze opzienbarende uitzending hier terug.
Lees HIER hoe het Ctgb structureel de gevaren van landbouwgif bagatelliseert.

Volgende week dagelijks op Radio1
In de week van 2 oktober staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma: ‘5 Dagen‘ op verschillende locaties in Westerveld, om te praten over de bollenteelt en het gebruik van pesticiden.

Maandag 2 oktober komen Tanja Diepering en Jonna Vernes aan het woord. Tanja is een van de omwonenden in Wittelte die een zaak aanspanden tegen een uit Vledder. Komende week wordt de uitspraak verwacht. Jonna Vernes is een van de omwonenden uit Boterveen die al eerder met succes een zaak aanspanden. Zie ook de uitzending van Zembla.

Dinsdag 3 oktober is Guido Nijland te gast, ecoloog en meetcoördinator van Meten=Weten. Guido zal o.a. uitleg geven over het project Schone Sier. Ook zal hij de resultaten presenteren van het luchtfilter dat we dichtbij een school plaatsten aan de rand van Diever naast een veld met pioenrozen. Meten=Weten kwam er achter dat omwonenden en leerlingen van deze school het hele jaar door zijn blootgesteld aan een onthutsende hoeveelheid bestrijdingsmiddelen. Het eindverslag van het hele project Schone Sier zal komend voorjaar gepresenteerd worden.

Woensdag 4 oktober vervalt de uitzending vanwege Champions League voetbal.

Donderdag 5 oktober gaat 5 Dagen in gesprek met bollenteler Albert Joling die zijn kant van het verhaal toelicht. Hij werkt met goedgekeurde middelen en vreest door deze gerechtelijke uitspraken voor het voortbestaan van zijn bedrijf.

Vrijdag 6 oktober is Hans van Teijlingen te gast in de bus. Hij is bioloog en omwonende van een es in Havelte. Hij heeft de ziekte van Parkinson, een ziekte die steeds vaker in verband wordt gebracht met het gebruik van pesticiden. Hans weet niet hoe het bij hem is ontstaan maar wil wel vertellen wat de ziekte met je doet.

Ook is 5 Dagen vrijdag bij het onderzoekslab HLB BV dat biologische bestrijdingsmiddelen ontwikkelt en bij bollenteler John Huiberts die helemaal geen middelen meer gebruikt.

Westerveld, lelies en pesticiden volop in het nieuws Share on X

Vergelijkbare berichten