Gemeente Westerveld wil impact van sierteelt tot 2030 beperken
De gemeenteraad van Westerveld heeft op 27 mei 2025 besloten dat zij laat onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om de impact van sierteelt tot 2030 te beperken. Gedacht wordt aan zonering rond scholen en huizen, limiteren van het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen, en/of een begrenzing van het areaal sierteelt. De aangenomen motie van VVD, DSW en CDA is hier te lezen.
De aangenomen motie is een uitvloeisel van de initiatiefnota Sierteelt in Westerveld die eerder dit jaar werd ingediend door de fracties van Progressief Westerveld en de PvdA. Tijdens de raadsvergadering op 27 mei zijn de analyse en conclusies uit de nota besproken en dienden partijen moties in.
In maart vond er al een dialoogavond plaats met maatschappelijke groepen (waaronder Meten=Weten) met als doel informatie op te halen.
Petitie
Voorafgaand aan de raadsvergadering heeft Gifvrij Westerveld een stapel ondertekende petities van bezorgde bewoners aan de burgemeester aangeboden. In de petitie worden het college en de gemeenteraad van Westerveld opgeroepen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de nabijheid van mensen niet meer toe te staan en hier actief op te handhaven. De gezondheid en veiligheid van inwoners zou altijd voorop moeten staan.
Naast tegenstanders van landbouwgif lieten ook de voorstanders zich horen. Zij kwamen met trekkers naar het gemeentehuis, RTV Drenthe deed verslag.
Ook huisartsen verontrust
Al jaren maken burgers in Westerveld zich grote zorgen over de sierteelt in de gemeente, en de mogelijke risico’s voor gezondheid en natuur. Sinds kort roeren ook huisartsen zich. Huisarts Evelien van Soldt uit Wapserveen is geschrokken van het relatief hoge aantal gevallen van Parkinson en ALS dat zij ziet in haar praktijk. Ruim vierhonderd andere artsen steunen haar oproep om pesticiden in de sierteelt aan banden te leggen. Evelien sprak recent ook in bij het Drents Parlement.